Aktualności
Skąd pochodzi jajko?
Jak sprawdzić, czy jajka „ze wsi", „z naszej zagrody", „wiejskie jaja", itd. to jaja, które pochodzą z fermy ekologicznej? Czy kury, które je zniosły swobodnie chodziły po dworze? Czy były karmione paszą naturalną? A może to tylko chwyt marketingowy mający na celu nakłonić nas do zakupu jaj od kur spędzających całe życie w klatce?
Zgodnie z wymogiem Unii Europejskiej, każde przemysłowo produkowane jajo kurze musi mieć oznaczenie, dzięki któremu klient dowiedzieć się może:
- w jaki sposób hodowana jest kura, która je zniosła,
- z jakiego kraju i którego dokładnie jego regionu pochodzi jajo,
- kto jest producentem (hodowcą kury, która je zniosła).
Źródło: TVN Warszawa
Informacje na opakowaniu:
- Klasa:
A - jajka przeznaczone do handlu
B i C - jajka do użytku przemysłowego
- Informacja o kategorii wagowej:
XL – bardzo duże (73 g i więcej)
L – duże (od 63 g do 73 g)
M – średnie (od 53 g do 63 g)
S – małe (poniżej 53 g)
Data ważności jaj - maksymalnie do 28 dni od daty zniesienia.