Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Get Adobe Flash player
1039512
DzisiajDzisiaj224
RazemRazem1039512
Tuesday, 24, grudzień 2024

Aktualności

Skąd pochodzi jajko?

Jak sprawdzić, czy jajka „ze wsi", „z naszej zagrody", „wiejskie jaja",  itd. to jaja, które pochodzą z fermy ekologicznej?  Czy kury, które je zniosły  swobodnie chodziły po dworze? Czy były karmione paszą naturalną? A może to tylko chwyt marketingowy mający na celu nakłonić nas do zakupu jaj od kur spędzających całe życie w klatce?

 

Zgodnie z wymogiem Unii Europejskiej, każde przemysłowo produkowane jajo kurze musi mieć oznaczenie, dzięki któremu klient dowiedzieć się może:

 

- w jaki sposób hodowana jest kura, która je zniosła,

- z jakiego kraju i którego dokładnie jego regionu pochodzi jajo,

- kto jest producentem (hodowcą kury, która je zniosła).

 

Źródło: TVN Warszawa

 

Informacje na opakowaniu:

- Klasa:

A - jajka przeznaczone do handlu

B i C - jajka do użytku przemysłowego

 

- Informacja o kategorii wagowej:

XL – bardzo duże (73 g i więcej)

L – duże (od 63 g do 73 g)

M – średnie (od 53 g do 63 g)

S – małe (poniżej 53 g)

 

Data ważności jaj  - maksymalnie do 28 dni od daty zniesienia.