Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Get Adobe Flash player
1039383
DzisiajDzisiaj95
RazemRazem1039383
Tuesday, 24, grudzień 2024

Aktualności

Koniec naturalnie wędzonych?

We  wrześniu bieżącego roku  wchodzą w życie restrykcyjne przepisy  Unii Europejskiej dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności.

 

Z rynku mogą zniknąć tradycyjnie wędzone produkty.

 

Prasa podaje, że wyroby polskich producentów, zwłaszcza tych, którzy  stosują tradycyjne metody wędzenia czyli przy użyciu drewna są dalekie do spełnienia nowych wymogów dotyczących zawartości substancji smolistych w żywności. Wędzenie przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe.

 

Przepisy Unii Europejskiej regulują dopuszczalne poziomy substancji smolistych w żywności. Chodzi tutaj  nie tylko o mięso i wędliny, ale i inne produkty  spożywcze, takie  jak ryby, małże czy przetworzona żywność na bazie zbóż. Obecnie wyroby mogą zawierać  5,0 mikrograma benzopirenu na kilogram. Od września 2014 r. będzie to 2,0 mikrograma benzopirenu na kilogram produktu.

Przedsiębiorcy mają nadzieję, że czas, który pozostał do wejścia w życie przepisów, jest wystarczający, by udało się wywalczyć specjalne traktowanie dla produktów regionalnych i tradycyjnych.