Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Get Adobe Flash player
584416
DzisiajDzisiaj92
RazemRazem584416
Wednesday, 23, październik 2019

Interpelacje

Interpelacje część I

Podczas środowej Sesji Rady Miejskiej w Blachowni, problemy i pytania przekazane przez Państwa, których nie udało mi się załatwić w Urzędzie przed obradami zgłosiłam w punkcie - interpelacje i wnioski radnych.

 

Poniżej przedstawiam część pytań, które zadałam oraz odpowiedzi udzielone przez Panią burmistrz.

 

 

1. Proszę wyjaśnić z jakiego dokumentu wynika, że aby położyć nakładkę na ulicach Partyzantów, Curie Skłodowskiej, Handlowej i Księżycowej najpierw wszyscy mieszkańcy muszą podłączyć się do kanalizacji. Przyznam, że nie mogę się dowiedzieć kto i gdzie taki warunek postawił.

 

Odpowiedź:

Nie ma takich dokumentów mówiących, że nie można położyć nakładki asfaltowej. Natomiast jak Państwo wiecie, musimy osiągnąć efekt ekologiczny. Jak najwięcej osób musi się do tej kanalizacji przyłączyć. W związku z tym dajemy taką możliwość mieszkańcom. Natomiast wiecie Państwo o tym, że nawierzchnia jest tak wykonana żeby tę nakładkę asfaltową położyć. Myślę, że w najbliższych budżetach trzeba będzie się nad tym zastanowić.

 

 

2. Dlaczego w brodziku był zakaz kąpieli na Dniach Blachowni?

 

 

Odpowiedź:

Jeśli chodzi o zakaz kąpieli, musiał się taki zapis znaleźć, z tego względu, że po raz pierwszy w tym roku napuściliśmy wody do brodzika. Tam oczywiście była czysta woda, jest to woda z wodociągu, niemniej jednak zasady bezpieczeństwa mówią o tym, że taki zakaz powinien się znaleźć. Poza tym woda zdążyła się nagrzać. Ona była tyle co napuszczona, w związku z tym jesteśmy zobowiązani do umieszczenia takiej informacji. Natomiast nie było tam, z naszej wiedzy, jakiegoś niebezpieczeństwa, ale były też pierwszy raz urządzenia sprawdzone, w związku z tym dopełniliśmy tutaj swoich obowiązków.

 

3. Czemu przy okazji remontu ulicy Bankowej nie dokonano włączenia kanalizacji deszczowej do istniejącego kolektora na ulicy Sienkiewicza?

 

Odpowiedź:

Dlatego, że musielibyśmy w całej drodze wykonać kanał deszczowy. Natomiast nie ma tam takiej potrzeby, ponieważ jest zrobione odwodnienie. Mamy tam studzienki chłonne, spełniają one jak Państwo wiecie swoje wymogi, w związku z tym nie ma takiej pilnej potrzeby. Poza tym zgłaszacie nam Państwo też w sytuacjach, kiedy są bardzo silne opady deszczu. Bardzo dobrze, że to robicie, bo mamy też obraz w gminie, gdzie powinniśmy zainterweniować. Niemniej jednak zwróćcie też Państwo uwagę, że nawet największe miasta, które mają kanalizację deszczową, w momencie kiedy są bardzo duże opady deszczu w krótkim czasie, no niestety przyjęcie tej wody nawet przez deszczówkę, jest czasami utrudnione. (…)

 

4. Ile kosztuje wypożyczenie rowerów znajdujących się w OSiR i gdzie można zapoznać się z regulaminem wypożyczania?

 

 

Odpowiedź:

Jest Zarządzenie Burmistrza i tu jest wpisana kwota ile kosztuje wypożyczenie rowerów, zasady wypożyczania.

 

5. Kto zarządza halą sportową? Menager sportu czy prezes OSiR.

 

Odpowiedź:

Halą sportową zarządza Spółka OSiR.

 

6. Proszę, aby na placu zabaw przy brodziku oraz przy ulicy Sienkiewicza zostało zamontowane ogrodzenie oraz w przyszłości wybudowana nawierzchnia gumowa, ponieważ wysypany piasek jest rozwiązaniem złym i niehigienicznym.

 

 

Odpowiedź:

Jak wiadomo potrzebne są dodatkowe środki finansowe, ale ja w takim miejscu jak park, gdzie jest ogólnodostępny dla wszystkich mieszkańców plac zabaw, no nie bardzo widzę możliwość jego ogrodzenia. Jeśli jest to na takich terenach mniej uczęszczanych, no to powiedziałabym, że jest to zrozumiałe. Natomiast są to place, które są ogólnodostępne i ogradzanie ich można rozważyć ewentualnie w przyszłych budżetach.(…)

 

7. Proszę o modernizację i doposażenie placu zabaw w Łojkach przy blokach.

 

Odpowiedź:

Część urządzeń, które zostały zdemontowane, a które są sprawne, będzie umieszczone na placu zabaw w Łojkach, przy blokach.

 

8. Kiedy wreszcie doczekamy się toalet z prawdziwego zdarzenia przy brodziku?

 

Odpowiedź:

Robimy projekt na nowe toalety przy brodziku i w kolejnych budżetach będziemy musieli zabezpieczyć środki na to, aby wyglądały one w sposób nowoczesny.

 

9. Proszę także, aby nie wykładać w istniejącej toalecie przy brodziku mat z pianki, ponieważ powodują one jeszcze większe zagrożenie epidemiologiczne. Podłogę po prostu trzeba myć i to kilka razy dziennie. To samo dotyczy toalet, z których korzystają małe dzieci, które nie zawsze są w stanie skorzystać z toalety w taki sposób, aby niczego nie dotykać. Sprzątanie jeden raz na dzień nie wystarczy.

 

Odpowiedź:

(…) Pianka była wyłożona, żeby nie ślizgać się na tej powierzchni. Jest to normalna pianka, którą również używamy w swoich łazienkach. (…) Nie musimy jej wykładać, ale wyglądało to w miarę estetycznie i w miarę bezpiecznie. Natomiast te toalety ogólnie wymagają remontu i tak jak mówię, robiony jest projekt na nowe toalety i trzeba będzie znaleźć środki w budżecie, aby ten projekt zrealizować.